20 Ekim 2013 Pazar

"Debegayfe" - Tepekahve Çetin'in Yeri / Eski Çeşme Yolu




Yörenin bir başka ünlüsü, yöresel ağızla "Debegayfe", kahvaltısıyla ilk 10 listelerinde kendine yer bulan bir yer. Ama tek özelliği kahvaltısı değil, bir de oğlak tandırı var dillere destan.

Mini tanıtım filmimiz için videoyu izleyebilir, ayrıntılar için yazıya devam edebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=bHecjjnRMj8

Amerikan filmlerinde bazen gece karanlığında ıssız bir yolda ilerleyen bir arabanın karşısına devasa çadırlar çıkar. İçinde vaizinden tut şifacı pederlere ya da tuhaf sirk gösterilerine uzanan bu tuhaf yerler kendi içinde bir güzellik bir hava taşır.

Artık pek de kullanılmayan Eski Çeşme Yolu'na Gülbahçe tarafından saptıktan sonra Çeşme'ye 30 kilometre kadar kala sağda bir anda karşınızda çıkar "Debegayfe." İçerde vaaz veren bir papaz ya da tuhaf bir sirk yoktur.

Ama kömür ateşinde dönen piliçleri, tandırınca oğlakları, ızgarası, bahçesi ve taş kısım içindeki şöminesiyle bu yerin de ayrı bir ruhu olduğu kesin.



Bizi kapıda karşılayan Ali Duman, Noyan'ların Balıklıova'dan tanıdığı. Sıfırdan inşa ettiği hayatıyla Çorum'dan kalkıp Balıklıova'da kendine bir isim edinmiş. Buraya geldiğimizi öğrenince o da bize eşlik etmeye karar vermiş.

Çetin Abi ilk önce ızgaranın başında güler yüzle selamlaştı bizimle. Daha sonra dışarda yörenin ünlü kasabı Hasan Amca ile beraber güzel bir sohbet tutturdular.


Tandır bulma umudumuz önce sönüyor. Debegayfe'de oğlak mevsimi dışında da istiflenen oğlaklar tandır usulü pişiriliyor ama kalmamış. Ali Duman bir ara ortadan kayboluyor, allem ediyor kallem ediyor sezonun son tandırını bulduruyor Çetin Abi'ye... Keyifler daha da yerinde.

Masamızda nefis bir salatamız, oğlak tandırımız, yoğurtlumuz, patlıcanımız , zeytinimiz ve sac kavurmamız var.




Balon ekmekle servis edilen lezzetlere gömülüyoruz. Oğlak nefis. Kavurma güzel ama benim için fazla yağlı. Fatih Kadınlar Pazarı'nda Siirtlilerin yaptığı kavurma bende hala bir numara. Gecenin sürprizi ise salata.

Yahu salata da övülür mü demeyin, bu kadar taze sebze bir araya gelince bu salata nefis oluyor! Domatesin, biberin,soğanın, otların hemen hepsi taze ve tadı ağza geliyor. Muhteşem!

Zaten otlar hem yöreden hem de Tire'den, Ödemiş'ten geliyormuş. Her şeyin en tazesi Çetin Abi'de.

Bizi kesmiyor, biraz da göz doyurmak için bir de karışık ızgara söylüyoruz. İçinde tavuk şiş, tavuk kanat, köfte, pirzola, et şiş mevcut.

Özellikle etler çok güzel de, köfte ayrı bir göz kırptı. Bilahare kendisini sahnede solo görme isteğimiz de kenara yazıldı.

Gerek tandırda gerekse karışık ızgaradaki pilav varlığı ise beni ittirdi. Ne lüzum var şu pilava bırakalım etler kendi başına gelsinler karşımıza.

Meyveyle birlikte sonlandırdığımız bu yemek gerçekten nefisti.

Fiyat veremiyorum çünkü Ali Duman bize ödettirmedi, Çetin Abi sizin para burada geçmez dedi.

Yolum buraya düştüğünde kesin bir daha uğrayacağım bir yer. Sabah kahvaltısını da unutmayın sakın. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder